Idrott

Friends Arena i Solna är hemmaarena för det svenska landslaget i fotboll (herrar) och för det allsvenska klubblaget AIK. Arenan är Sveriges i dagsläget största evenemangsarena för evenemang både utomhus och inomhus. Anledningen är att arenan har ett tak som går att stänga och öppna beroende på årstid och evenemang. Den maximala kapaciteten vid sportevenemang är 50 000 sittande åskådare viket är mest i Stockholm. Men vill du hellre bo vid en mindre arena kan du självklart boka hotell nära Tele2 Arena istället. Vid konserter och liknande evenemang kan kapaciteten höjas till omkring 65 000 åskådare. Med en maxkapacitet på 50 000 sittande åskådare är Friends Arena också störst i Norden när det gäller fotboll.

En kort historia med många höjdpunkter

Friends Arena invigdes den 27 oktober och har redan varit skådeplats för några helt unika sporthändelser. Premiärmatchen var till exempel något alldeles extra. Sverige mötte England för att fira invigningen. Zlatan Ibrahimovic passade på att inte bara göra det första målet någonsin på Friends Arena, utan även också Sveriges andra, tredje och också fjärde på den nya nationalarenan, i matchen som slutade 4-2 till Sverige. sport på Friends ArenaDet sista målet, cykelsparken från 25 meter, kommer för alltid att vara en del av den svenska fotbollshistorien.

Andra stora händelser i arenans korta men intensiva historia är damernas EM-final 2013, där Tyskland besegrade Norge inför 41 301 åskådare, och Bandyfinalen 2013 där 38 474 åskådare hade betalat inträde.

AIK Fotboll

Vid ett extrainsatt årsmöte i oktober 2011 bestämde styrelsen i AIK Fotboll att utnyttja möjligheten att från och med Allsvenskan säsongen 2013 använda Friends Arena som hemmaarena. AIK tjuvstartade dock med en träningsmatch den 24 mars 2013 då man besegrade HJK Helsingfors. Som intressant kuriosa kan sägas att Nabil Bahoui blev den förste spelaren i AIK att göra mål på den nya hemmaarenan. Den 7 april spelade sedan AIK den första officiella tävlingsmatchen på Friends Arena. Motståndet var Syrianska FC och slutresultatet blev 0-0. Mer anmärkningsvärt än resultatet var publikrekordet på 43 463 åskådare.